Ook geen water

22 May

nieuwe-maan-4

 

Mijn eerste Ramadan maakte ik mee in Tunesië. Het was een zonnige stoffige nazomer, en overdag was er bijna niemand op straat. Tot de tijd van de iftar aanbrak, en het vasten werd verbroken. Dan barstte het leven in één klap los, en kwamen de verstilde straten weer tot leven. De café’s zaten vol, de winkeltjes waren laat open, en waar ik ook kwam, werd ik uitgenodigd om te komen eten.

Bij die maaltijden stond dan steevast de televisie aan. De Ramadan is namelijk de tijd van de series, die speciaal voor dat doel worden opgenomen en even lang duren als de maand Ramadan, zodat er elke dag een aflevering is. Een fenomeen op zich, waar veel mensen het hele jaar reikhalzend naar uitkijken. (Check hier bijvoorbeeld de ‘totally bingeable’ Ramadan kijktips van Cosmopolitan Middle East.)

Een paar jaar later besloot ik het ook in Nederland een keer te proberen: een maand niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Niet uit religieuze overtuiging, maar uit solidariteit, en om heel bewust stil te staan bij de overvloed van alledag. Het bleek een bijzondere ervaring. Niet alleen fysiek – de eerste dagen loodzwaar, daarna met een speciaal soort focus – , maar ook sociaal. Het fijne gevoel om samen het vasten te verbreken. En telkens weer: ‘nee, ook geen water’, als mensen vragen over wat je dan precies allemaal niet mag 🙂

Dit jaar doe ik de laatste dagen van de Ramadan mee. Best pittig, nu de dagen lang zijn en de nachten kort. En dus wacht ook ik nu met spanning op nader bericht over de stand van de maan. Want zodra de nieuwe maan gespot is, is het Eid al Fitr, letterlijk: het feest van het verbreken van het vasten, oftewel het Suikerfeest, als moslims wereldwijd het einde van de Ramadan vieren.

En dat zal er dit jaar op de hele wereld heel anders uitzien dan normaal. Geen familiebezoek, geen lange tafels op straat, geen Eid-gebed in de moskee. In veel landen, zoals Marokko en Egypte, mag je door de lockdown-maatregelen zonder uitdrukkelijke toestemming zelfs helemaal je huis niet uit. Kortom: voor veel mensen geen gezellig Suikerfeest, dit jaar.

Iedereen die nu geliefden en familie moet missen op dit bijzondere moment, wens ik veel sterkte.

En voor iedereen die het viert: Eid mubarak, عيد مبارك, een gezegend Suikerfeest!

 

Op deze plek schrijf ik wekelijks over mijn kleine en grote avonturen als Kamerlid. Meer weten over mijn werk? Hier lees je er alles over! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: