De kracht van vrouwen

20 Nov

Het gesprek over man/vrouw diversiteit op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat vaak over vrouwen aan de top. Ook deze week was het weer raak: de streefcijfers voor 30% vrouwen in topfuncties in het bedrijfsleven blijken bij lange na niet te zijn gehaald. Slechts één op de tien bestuurders en één op de negen commissarissen is een vrouw, zo bleek uit de evaluatie van de Wet Bestuur en Toezicht. Bovendien voldoen veel bedrijven niet aan de rapportageplicht, die bepaalt dat als ze de streefcijfers niet halen, ze in hun jaarverslag moeten uitleggen waarom.

Bij het lezen van zulke berichten zou je bijna de hoop verliezen, anno 2015. Je zou kunnen verzuchten dat de plaat is blijven steken, dat we dit verhaal al duizend keer hebben gehoord, dat het zo echt niet langer kan. Je zou er bijna sceptisch van worden.

Bijna. Maar toch niet helemaal.

Volgende week vrijdag vindt in Den Haag de Grande Finale van het project Kracht on Tour plaats, waarmee mede-ambassadeur Petra Stienen en ik de afgelopen anderhalf jaar samen met minister Bussemaker door Nederland zijn gereisd met om met werkgevers én vrouwen in gesprek te gaan over de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat meer vrouwen meer uren aan de slag gaan, niet alleen aan de top, maar overal: in de horeca, de zorg, het bedrijfsleven of het onderwijs, in de logistiek, de techniek, de detailhandel of als ondernemer. We spraken met BN’ers als Heleen van Rooyen, Ellen ten Damme en Jan Kooijman over hun ervaringen op weg naar hun droombaan, maar ook met lokale heldinnen die lieten zien dat je nooit te oud bent om te leren.

KoT

En daar zaten veel mensen op de wachten, zo bleek uit de volle zalen met enthousiaste vrouwen in Groningen en Almere. Niet alleen de deelneemsters, maar ook de werkgevers bleken meer dan bereid om mee te doen. Zo waren we in Roermond, waar onder meer een thuiszorgorganisatie, een hotel en een ROC de handen ineen sloegen om vrouwen te helpen doorgroeien in hun carriere. We waren in Rotterdam, waar juist in de haven veel kansen bleken te liggen voor vrouwelijk technisch talent. In Zwolle, waar onderwijs, bedrijfsleven en vrouwenorganisaties een elftal vormden om structureel financiële zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen, en in Eindhoven, waar koningin Maxima vrouwen opriep om niet altijd in de bijrijdersstoel te blijven zitten, maar ook eens zelf achter het stuur te gaan zitten.

En daar sloeg onze koningin volgens mij de spijker op de kop. Want een slimme meid is nog steeds op haar toekomst voorbereid. Ook in 2015.

Wil jij ook kennismaken met de kracht van vrouwen? Lees hier meer over Kracht on Tour, de deals per gemeente en de Grande Finale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: